•••
WETENSWAARDIGHEDEN - Altea
Altea ligt aan de Costa Blanca aan de Middellandse Zee in de provincie Alicante aan de baai van Altea die begrenst wordt door de Morro de Toix (285 m.) in het noorden en de Punta Bombarda (54 m.) in het zuiden. Altea wordt beschermd tegen de noordenwind door de Sierra de Bernia (1121 m.). De kust bestaat grotendeels uit zand- en kiezelstranden. Er zijn drie verschillende havens. De gemeente Altea bestaat uit de stad zelf, de dorpjes Altea la Vella en Olla, alsmede de uitgebreide urbanisaties op de helling van de Sierra de Bernia. Altea is gelegen tussen de steden Valencia (100 km naar het noorden) en Alicante (50 km naar het zuiden) en is bereikbaar via de snelweg AP-7 (afrit 64) en de N-332. De gemeente heeft ook een viertal stations aan lijn 9 van de Tram van Alicante die die stad via Benidorm verbindt met Denia.
Vanuit de richting van Callosa d'en Sarrià loopt de (meestal droogstaande) rivier de Algar die aan de noordzijde van de stad uitmondt in zee. De benedenloop van de Algar heeft de (beschermde) status van drasland (Engels: wetland) gekregen. Andere kenmerken zijn Cap Negret, de vuurtoren van Albir op de Punta Bombarda en de kleine eilandjes Isla Negra en Isla de La Olla.
Altea heeft een kustlijn van circa 6 km. met kliffen, kleine baaien en lange stukken vlak strand, waaronder:
- het strand Playa de la Roda bij het oude stadscentrum
- het grootste strand van Altea is het iets zuidelijker van het centrum gelegen Cap Blanch dat grenst aan - het strand van Albir, dat behoort tot de gemeente Alfaz del Pi
- noordwaarts van het centrum ligt het kiezelstrand Playa de Cap Negret
- nog iets verder noordwaarts ligt het strand van L'Olla tegenover het gelijknamig eilandje
De kust ten zuiden van Calpe zou een microklimaat hebben waardoor de winters duidelijk warmer (zouden) zijn dan ten Noorden van Calpe. Dat maakt Altea en omgeving zeer aantrekkelijk voor overwinteraars uit onder andere Nederland, Engeland, Scandinavië en Duitsland.
Cultuur en bezienswaardigheden
Altea werd in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw ook een ontmoetingsplaats voor allerlei kunstenaars, schilders, schrijvers, enz., waardoor het ook de naam van kunstenaarsstad kreeg. Nog steeds geldt de stad als een belangrijke culturele plaats en is de Culturele hoofdstad van de regio Valencia. In 2001 werd hier ook de Faculteit voor Schone Kunsten van de Universiteit Miguel Hernández van Elche (UMH) gevestigd. Het Palau de Altea is een muziek- en congrescentrum met 859 plaatsen.
De belangrijkste bezienswaardigheden zijn:
- De Casco antiguo de Altea met de Església de la Mare de Déu del Consol d'Altea, de Torre de la
Galera
- en de Torre de Bellaguerda
- Het dorpje Altea la Vella
- De Russisch-orthodoxe kerk (Iglesia Ortodoxa Rusa) ter hoogte van Altea Hills
- De bergketen Sierra de Bernia
Festiviteiten
In februari is in het dorp Altea la Vella het feest van Cristo de la Salud
In juni wordt rond de langste dag Sant Joan gevierd culminerend in de Noche de San Juan, de Spaanse midzomernachtviering met veel eten, drinken en muziek op het strand.
Eind september is het feest van de Moros y Cristianos ter ere van de Santísimo Cristo del Sagrario en San Blas (patroonheilige van de stad).
Altea la Vella is een dorp in de Spaanse gemeente Altea in de provincie Alicante op zo'n 3 kilometer ten noorden van de stad Altea aan de voet van de Sierra de Bernia. Het dorp heeft 544 inwoners (telling 2007). Het oudste deel van het dorp is gebouwd op een heuvel. In het midden staat de kerk Parroquia de Santa Ana.
De Sierra de Bernia is een kleine bergketen in de Spaanse provincie Alicante die behoort tot de Cordilleras Béticas. De bergketen heeft een lengte van elf kilometer en strekt zich uit in oost-westelijke richting, dicht bij de Middellandse Zee, met een totale oppervlakte van 1900 hectare op de grondgebieden van Altea, Benissa, Callosa d'En Sarrià, Calpe en Jalón. De hoogste top ligt 1.128 meter boven de zeespiegel.
Aan de zuidzijde staat op een hoogte van 803 m. de ruïne van het voormalige Fort van Bernia. Dit werd in 1562 in opdracht van Filips II gebouwd. Het fort diende om eventuele Moorse opstanden te voorkomen en om de kust te beschermen tegen de frequente aanvallen door Barbarijse zeerovers. Na de verdrijving van de Moren in 1609 werd het fort tussen 1612 en 1613 ontmanteld.
De Sierra de Bernia heeft de status van Gebied van communautair belang (Engels: Site of Community Importance).
Blasius van Sebaste
Blasius (overleden vermoedelijk circa 316) is een heilige in de Rooms-katholieke Kerk en ook in de Oosters-orthodoxe Kerk. Er is niet veel over hem bekend anders dan door latere legenden. Hij zou bisschop geweest zijn van de Armeense stad Sebaste. Hij zou een marteldood gestorven zijn.
Beschermheilige
Blasius is vooral bekend als de beschermheilige van hen die lijden aan keelaandoeningen. Binnen de katholieke Kerk wordt in veel parochies op 3 februari na de mis de Blasiuszegen gegeven, waarbij de priester of de diaken twee - tijdens Maria Lichtmis gewijde -kaarsen kruiselings voor iemands keel houdt. Hierbij wordt de volgende zegen uitgesproken: Per intercessionem Santi Blasii liberet te Deus a malo gutteris et a quovis alio malo in nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti ('Moge God u op voorspraak van de heilige Blasius bevrijden van keelziekten en andere kwalen in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest').
Blasius is ook de beschermheilige van de stad Dubrovnik waar hij bekendstaat als Sveti Vlaho.
De Russisch-orthodoxe kerk (Iglesia Ortodoxa Rusa) ter hoogte van Altea Hills